سوزن بیوبسی برای شناسایی و تشخیص برخی از بیماری ها با استفاده از نمونه برداری مورد استفاده قرار می گیرد. سوزن های بیوبسی به دو دسته بندی کلی تقسیم بندی می شوند. سوزن هایی با بافت های نرم مانند سوزن گان، سوزن نیمه اتوماتیک و سوزن اتوماتیک. و سوزن هایی با بافت های سخت مانند سوزن اسپیراسیون، اوستی کور و سوزن جمشیدی. به طور کلی برای نمونه برداری از بیمار برای تشخیص درصد بیماری و درمان از این سوزن ها استفاده می شود. سوزن های بیوبسی معمولا در نمونه برداری های ریوی، پستان و پروستات مورد استفاده قرار می گیرد.
از سوزن بیوبسی در موارد نمونه برداری و بخش های پزشکی مانند اندوسکوپی، کولونوسکوپی، برونکوسکوپی و ... مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین کاربرد سوزن بیوبسی در تشخیص و درمان بیماری های پستان در زنان با استفاده از نمونه برداری است. استفاده از این روش برای نمونه برداری پستان ها معمولا به عنوان عمل سرپایی انجام می شود. با توجه به میزان مشکوکیت بافت ها و اندازه بافت های مشکوک از سوزن های مختلفی استفاده می شود. مانند: بیوبسی با استفاده از سوزن های نازک، استفاده از سوزن های کلفت، استفاده از سوزن ظریف استریوتاکتیک و ...
1. بیوبسی با استفاده از سوزن های ریز: در این نوع از انجام بیوبسی سوزن هایی نازک و بلند مورد استفاده قرار می گیرد. که از آنها برای بیرون آوردن مایعات و سلول هایی از بدن به وسیله مکش استفاده می شود.
2. بیوبسی انسیالیزه: از این نوع از بیوبسی ها برای برداشتن مقداری و یا برداشتن کلی بافت های مشکوک بسیار کوچک در سینه ها استفاده می شود.
3. بیوبسی اکسینال: از سوزن بیوبسی در این نوع، در صورتی استفاده می شود که پزشک متوجه یک خال و یا لکه شود که در طول زمان دچار تغییر رنگ و یا اندازه شده است. در این صورت از بیوبسی برای برداشتن کلی ان لکه ها استفاده می کند و آن را برای بررسی به پاتالوژی می فرستند.
4. بیوبسی با استفاده از سوزن ظریف : در استفاده از سوزن بیوبسی با استفاده از سوزن های ظریف، پزشک قسمتی از پوست مورد نظر را برش می دهد. و با استفاده از ان یک تکه استوانه ای شکل را به اندازه خیلی نازکی از بافت مشکوک خارج می کند.
از انجایی که استفاده از روش های پزشکی با توجه به سیستم های ایمنی و شرایط فیزیکی افراد ممکن است. عوارضی را در بلند مدت و یا کوتاه مدت به همراه داشته باشد. استفاده از سوزن بیوبسی نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. از عوارض های احتمالی و کوتاه مدت استفاده از این سوزن ها برای نمونه برداری می توان به موارد زیر اشاره داشت:
درد های شدید در محل نمونه برداری به وسیله سوزن بیوبسی، ایجاد تب، کبودی ، بروز قرمزی، سفت شدن بافت، سوزن سوزن زدن محل انجام بیوبسی و ....
- استفاده از لباس های گشاد و راحت
- مقابله کردن با احساس کم اشتها شدن و خستگی بی دلیل
- استفاده از مواد غذایی پروتئین دار
- مراقبت از محل نمونه برداری شده توسط سوزن بیوبسی
- رعایت کردن رژیم غذایی سالم پس از نمونه برداری به وسیله سوزن بیوبسی
در هنگام خرید سوزن بیوبسی حتما از مراکز فروش تجهیزات پزشکی معتبر خرید کنید. زیرا در صورت استفاده از سوزن های تاریخ گذشته، فاسد و استفاده شده ممکن است در محل استفاده از آنها عفونت های حاد و بیماری های تحریک کننده بافت مشکوک رخ دهد.