آسیبهای پوستی مختلفی ممکن است به پوست وارد شود. بنابراین مراقبت از پوست به منظور جلوگیری از گسترش آسیب و بهبود پوست از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین منظور با استفاده از پانسمان پوششی روی زخم و محل آسیب دیده پوست قرار میگیرد. به عبارت دیگر، چنانچه پوست یا لایههای زیرپوست تخریب شود، جهت محافظ از قسمت تخریب شده پوششی که روی آن قرار میگیرد، پانسمان نامیده میشود. استفاده از پانسمان با هدف تسهیل در بهبود زخم، پیشگیری از خونریزی پوست یا زخم، پیشگیری از بروز و گسترش عفونت و محافظت از زخم در برابر صدمات فیزیکی و وارد کردن صدمات بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
براساس شدت و وضعیت زخم نوع پانسمان و نحوه درمان انتخابی متفاوت خواهد بود. زخمهای کثیف یا تمیز، زخمهای عفونی و غیرعفونی، زخمهای کثیف همراه با خاک و خاشاک و زخمهای با ترشحات خونابه به روشهای مختلف مورد درمان قرار میگیرند و به روشهای متفاوتی پانسمان میشوند. تمام زخمها و آسیبهای وارده به پوست پیش از پانسمان بایستی بوسیله مواد ضدعفونی کننده، ضدعفونی شوند. با توجه به نوع و وسعت زخم، از وسایل مختلف برای پانسمان استفاده میشود. وسایل و لوازم پانسمان عبارتند از: پنس، قیچی، گاز، پنبه، محلولهای ضدعفونی کننده، سرم فیزیولوژی، چسب و باند که براساس نوع آسیب انتخاب میشود.
پانسمان زخم در حالت کلی از یک سری اصول و قواعد پیروی میکند. پیش از شروع انجام پانسمان باید دستها را با آب گرم و صابون مورد شستشو قرار داد و بدون استفاده از حوله یا سایر وسایل خشک کننده، اجازه داد تا دستها خشک شوند. ذکر این نکته ضروری است چنانچه مواد و محلول ضدعفونی کننده موجود باشد، بهتر است تا دستها ضدعفونی گردند. محل مورد نظر بوسیله گاز و سرم فیزیولوژی مورد شستشو قرار میگیرد تا چنانچه وسیله یا خاک و خاشاک موجود بر روی زخم تمیز گردد. با استفاده از گاز آغشته به مواد ضدعفونی کننده مانند بتادین زخم را از داخل به سمت خارج تمیز میشود. توجه داشته باشید گازهای مورد استفاده تنها برای قسمتی از زخم بکار گرفته شود و پس از هر بار مصرف گاز جهت تمیزسازی زخم، دور انداخته شود. پس از تمیز کردن زخم و اطراف آن، روی زخم بوسیله یک قطعه گاز استریل بطور کامل پوشش داده میشود و سپس با استفاده از باند مناسب و چسب پانسمان روی زخم ثابت میگردد. باید دقت داشته باشید که استفاده از پنبه برای پوشاندن زخم مناسب نمیباشد زیرا پرزهای پنبه به سطح زخم میچسبند و جداسازی و کندن این پرزها پس از خشک شدن بشدت دردناک میباشد و ممکن است به بافتهای در حال التیام آسیب برساند.
پوشش قرار گرفته بر روی زخم باید استریل و عاری از هر گونه ذرات میکروارگارنیسم باشد تا ایجاد عفونت جلوگیری کند ضمن آنکه خود عامل بروز عفونت و آلودگی نباشد. گاز استفاده شده برای پوشش سطح زخم دارای سوراخها و منافذ زیادی هستند تا ضمن عبور اکسیژن از رشد احتمالی میکروارگانیسمهای غیرهوازی پیشگیری نماید. منافذ موجود بر روی گاز امکان تبخیر از زیر پوست را مهیا میکند تا از ایجاد محیط مرطوب و خیس شدن پانسمان که خود عامل مهمی در رشد میکروب میباشد، ممانعت گردد.
باند از جمله وسایل مهم و پراهمیت در ابزارها و لوازم پزشکی میباشد. باند به منظور پانسمان یا آتل و جهت نگهداری بخشی از بدن در حالت موردنظر مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از باندهای پرکاربردی در دنیای پزشکی و درمان، باند کنار بافت میباشد. این باند از جنس نخ پنبه و پلی استر مرغوب تهیه میگردد. دو نوع باند کنار بافت میتوان معرفی نمود: باند کنار بافت ساده و بافت کنار بافت سوختگی. بافت کنار بافت سوختگی برای پانسمان پوست بیماران دچار سوختگی مورد استفاده قرار میگیرد و بواسطه دارا بودن رنگ تیره از مشخص کردن ترشحات زخمها جلوگیری میکند. باند کنار بافت ساده نیز برای سایر پانسمانها بکار گرفته میشود.
باند کنار بافته ساده از 65 درصد پنبه و 35 درصد پلی آمید برخوردار است. جنس پلی آمید بکار رفته در این بانداژ از بروز بوی نامطبوع و ایجاد حساسیت پیشگیری میکند. بدلیل آنکه این باند برروی زخم قرار میگیرد ضروری است تا استریل و عاری از هرگونه ذرات میکروارگانیسم باشد. باند کنار بافت باید بدون پرز باشد تا از چسبیدن بر روی زخم جلوگیری شود. وجود هر گونه آلودگی فیزیکی بر روی باند قابل قبول نمیباشد، ضمن آنکه جهت انسجام و داشتن پانسمان مرتب و تمیز نخ سر آزاد نباید وجود داشته باشد. به منظور ایجاد پانسمان ثانویه و ایجاد پوشش بر روی زخمها و جراحات از باند کنار بافت ساده استفاده میشود. اغلب این باندها دارای مشخصات و ویژگیهای مشترک از قبیل: دارا بودن قابلیت شستشو، مقاوم در برابر نفوذ چربی، روغن و دیگر مواد روغنی مانند پماد میباشد. باندهای کنار بافت را میتوان با استفاده از مواد مناسب استریل و ضدعفونی کرد.
باند کنار بافت نیز مانند گازهای طبی دارای منافذ و سوراخها جهت گردش هوا و گازهایی از قبیل: اکسیژن، دی اکسید کربن و بخار آب میباشد. این تبادل هوا به تسریع فرآیند بهبود زخم و جلوگیری از ایجاد و گسترش عفونت کمک میکند. با استفاده از خلل و فرج باندها ترشحات ایجاد شده تبخیر میگردد و علاوه بر آن از سرد شدن محل زخم جلوگیری میکند.
به هنگام استفاده از باند باید توجه شود که بانداژ به صورت مناسب بسته شده و مانع از خونریزی گردد. میزان فشار وارده بر محل زخم باید متعادل باشد و از سفت یا شل بودن پانسمان امتناع گردد. زیرا شل بودن بانداژ موجب بهم ریختگی و باز شدن پانسمان میگردد. در صورتی هم که پانسمان سفت باشد، جریان خون در بافت و اندام مورد نظر با مشکل مواجه بوده و ممکن است عوارض جانبی مانند لخته شدن خون در اندام را در پی داشته باشد. بدین منظور میتوان با فشردن ناخن در اندام مورد نظر و بررسی مدت زمان برگشت جریان خون در ناخن و یا با لمس نبض از میزان سفتی مناسب بانداژ اطمینان حاصل نمایید. باید توجه داشته باشید که برای رعایت هر چه بهتر نکات بهداشتی پانسمان به صورت روزانه تعویض گردد.
باند کنار بافت به صورت استریل در عرضهای 5، 5/7، 10، 15 و 20 سانتیمتری و با طول 270 سانتی متری موجود میباشند. این محصولات در بستهبندی های تکی و در جعبههای مخصوص چندتایی عرضه میشوند. باند پانسمان کنار بافت کاوه 5 سانتیمتری یکی از با کیفیتترین و پرمصرفترین باندهای پانسمان میباشد که میتوانید آن را با مناسبترین قیمت، در کمترین زمان ممکن و بهترین کیفیت از مجموعه فروشگاه اینترنتی تجهیزات و لوازم پزشکی آسان مد خریداری نمایید.