واریس چیست؟
واریس معمولاً در اثر بیماری اساسی وریدی معروف به نارسایی وریدی ایجاد میشود. این مشکل زمانی ایجاد میشود که رگهای پایین پا آسیب دیده باشد. در این صورت خون به جای حرکت به سمت قلب، همان طور که قرار است انجام شود، مجدداً به رگ بازمیگردد. این ریفلاکس منجر به تورم رگ و واریس میشود.
نارسایی وریدی منجر به آسیب دائمی رگ میشود که با استفاده از کامپرشن تراپی قابل برگشت نیست. درست است که ممکن است با پوشیدن جورابهای واریس برخی از علائم را از بین ببرید، اما تغییری در مشکل اساسی خود مشاهده نخواهید کرد.
چرا جوراب واریس سماطب مفید است؟
لغت واریس به معنی پیچخورده میباشد و به گشاد شدن ورید (تورم ورید) یا همان سیاهرگ گفته میشود که شایعترین بیماری عروقِ خونی در انسان میباشد. امروزه شیوع واریس به دلیل طولانی ایستادنهای مکرر در حال افزایش است. یکی از موضوعات مطرح در زمینه واریس و درمان آن، جوراب واریس است.
پوشیدن جوراب واریس پا یکی از آسانترین و مقرون به صرفهترین روشهای درمان واریس است. در واقع فشردهسازی درمانی یکی از اصول مهم درمان انواع واریس است. جوراب واریس آن دسته از رگهای سطحی را فشرده میکند که به سطح پا نزدیکتر هستند. به این ترتیب خون بیشتری به سمت سیستم عروق عمقی کشیده میشود که در نهایت فشار رگهای پا و به تبع آن ورم پا را کاهش میدهد.
جوراب واریس ممکن است جوراب کوتاه یا بلند یا به صورت جوراب شلواری باشد. به انواع لطیف جوراب واریس که قابلیت کشسانی زیاد و فشاری ملایم تری دارد ممکن است جوراب ساپورت گفته شود. این نوع معمولاً براق است و به راحتی دیده نمیشود.
نحوه استفاده از جوراب واریس سماطب
در مورد نحوه پوشیدن جوراب، به بیمار پیشنهاد میشود که جوراب را ساعت اولیه صبح یعنی همان وقتی که از خواب بیدار میشود و قبل از این که از حالت افقی به حالت ایستاده دربیاید، بپوشد. ولی مثلاً اگر فرد از خواب بیدار شود، صبحانه خورده و سپس ساعتی راه برود، آن وقت جوراب را بپوشد، دیگر جوراب خیلی کمککننده نیست؛ در ضمن، حالت بازگشت خون در پا نیز ایجاد شده است. توصیه میشود که اول ۵ دقیقه پا را بالا بگیرد تا تخلیهی وریدی صورت گیرد و سپس جوراب را بپوشد. دراین صورت جوراب اثر بیشتر و موفقتری خواهد داشت.
چه افرادی باید جوراب واریس بپوشند؟
اگر وریدهای(رگهای) واریسی یا واریس عنکبوتی دارید یا فقط جراحی داشتهاید، در موراد زیر جوراب فشاری به کمک شما خواهند آمد:
افراد مبتلا یا در معرض خطر به مشکلات گردش خون، مانند ترومبوز وریدی عمیق، ورید واریسی یا دیابت
افرادی که عمل جراحی کردهاند
کسانی که نمیتوانند رختخواب خود را ترک کنند یا مشکلات زیادی برای حرکت دادن پاهای خود دارند
افرادی که تمام روز در محل کار سرپا هستند
افرادی که تمام روز در محل کار نشسته اند
ورزشکاران
زنان باردار
افرادی مانند خلبانان که مدت زمان طولانی در هواپیما سپری میکنند
فواید جوراب واریس سماطب
افزایش گردش خون در پاهای شما
تقویت عروق
جلوگیری از خونریزی در رگهای پا
جلوگیری ار ورم پا
کاهش فشار خون
جلوگیری از رشد رگ زایی عمیق در پاهای شما
کمک به کاهش درد ناشی از واریس
معکوس سازی فشار خون وریدی و تقویت زه کشی لنفاوی
انواع جوراب واریس سماطب
برای اثربخشی بهتر است نوع جوراب واریـس با راهنمایی پزشک مشخص شود. نوع جوراب بر اساس فشار وارده در ناحیه مچ، ارتفاع جوراب، جنس الیاف و پنجه باز یا بسته بودن جوراب تعیین می شوند.
جوراب های واریس دارای فشارهای متفاوتی هستند که از کلاس فشار ۱ تا فشار ۴ به تشخیص پزشک معالج تجویز میشود.
قد جوراب هم میتواند در عملکرد آن موثر باشد. جوراب های زیر زانو با فشار کم برای استفاده روزمره، جوراب نیمه ران بیشتردر دوره نقاهت و بعد از جراحی واریس و دیگر عمل های جراحی استفاده میشوند.
روش نگهداری از جوراب واریس سماطب
نگهداری از جوراب واریس سخت نیست. برای این که جوراب واریس قدرت و مزایای خود را از دست ندهد و مدت طولانیتری بتوانید از آن استفاده کنید، توصیههای زیر را رعایت کنید:
جوراب واریس را با آب سرد یا ولرم بشویید.
جوراب واریس را با دست بشویید و در ماشین لباسشویی نیندازید.
از نرم کننده استفاده نکنید، جوراب واریس را فقط با صابون یا شوینده ملایم بشویید.
جوراب را در خشککن نیندازید. بگذارید در هوای آزاد خشک شود.
راهنمای انتخاب سایز جوراب واریس سماطب
جوراب واریس سماطب دارای سطوح پوشش زیر است:
با کف بالای ران (AG)، با کف بالای زانو (AF)، با کف زیر زانو (AD)، بدون کف بالای ران (BG)، بدون کف بالای زانو (BF)، بدون کف زیر زانو (BD)
این سطوح پوشش در شکل زیر مشخص شده اند:
همچنین این جوراب بر اساس دور مچ پا، اندازه زیر زانو و دور ران، در دو سایز M و L دسته بندی شده است که شرح این سایزبندی در جدول زیر مشخص شده است:
سایز | M | L |
---|
دور مچ پا (سانتی متر) | 19 تا 26 | 23 تا 29 |
---|
زیر زانو (سانتی متر) | 28 تا 37 | 36 تا 46 |
---|
دور ران (سانتی متر) | 42 تا 60 | 58 تا 76 |
---|