میکروست یکی از تجهیزات پزشکی است که درصورتی که نیاز باشد دارویی به صورت رقیق شده با سرعتی کنترل شده به بیمار تزریق گردد از آن به عنوان رابط استفاده می شود تا مایع تزریقی را از محفظه حاوی مایع تزریقی به اسکالپ وین یا آنژیوکت برساند و بدین سبب موجب وارد شدن مایع تزریقی به رگ و بدن بیمار شود.
میکروست ها دارای محفظه ای مدرج هستند که بر اساس درجه بندی دارای دو دسته ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی لیتری می باشند این دو نوع میکروست از لحاظ ساختار تشکیل دهنده هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند اکنون به توصیف اجمالی ویژگی های قطعات تشکیل دهنده میکروست ۱۰۰ می پردازیم. با توجه به درجه بندی محفظه مدرج آن باید بگوییم که گنجایش محفظه آن ۱۰۰ میلی لیتر می باشد. این محفظه که بورت نیز نامیده می شود به منظور کنترل دقیق میزان ماده تزریقی و نشان دادن سطح مایع کارایی دارد درون محفظه مدرج نیز قطعه ای شناور وجود دارد تا هنگامی که محفظه مدرج به طور کامل تخلیه شد باعث شود تا به طور خودکار جریان مایع تزریقی قطع گردد. لوله های پلاستیکی میکروست ۱۰۰ دارای شفافیت بالایی است که همین امر موجب می گردد تا اگر در مایع تزریقی حباب هایی ایجاد شود کاملا قابل مشاهده باشد. برای تنظیم جریان مایع تزریقی می توان از شیر غلتکی که به این منظور تعبیه شده است استفاده کرد. اتاقک چکه تعبیه شده برای این محصول بسیار منعطف و شفاف بوده و حجم ۶۰ قطره آن معادل با ۰/۱ ۱± میلی لیتر می باشد. همچنین از مزیت ویژه میکروست ۱۰۰ این است که برای جلوگیری از وارد شدن ذرات احتمالی به بدن بیمار در داخل قطره چکان فیلتری با سایز ۱۵ میکرون قرار داده شده است، که به خوبی به وظیفه خود عمل می کند.
میکروست ها معمولا در دو نوع استاندارد محفظه ۱۰۰ میلی لیتری و ۱۵۰ میلی لیتری در بازار وجود دارند، که با توجه به میزان تزریقات از آن ها استفاده می شود. به طور کلی هر دو نوع آن را می توان از نمونه های داخلی و خارجی تهیه کرد. از قابلیت های انواع میکروست ها می توان به مقاومت بالای آن ها در برابر پارگی و ساییدگی، شفافیت، استریل شدن با گازهای اتیل اکساید، مندرج بودن محفظه ها، انعطاف پذیری اشاره داشت.
ویژگیهای میکروست فیلتردار
میکروست 100 میلیلیتری دارای محفظه شفاف و مدرج است که امکان مشاهده میزان دقیق تعداد قطرات را فراهم میکند تا به اندازه نیاز بیمار دارو درجهبندی شود و انتقال انجام گیرد.
دارای اسپایک و پروتکتور میباشد.
دارای فیلتر هوا است که از ورود ذرات موجود در مایع تزریقی و میکروارگانیسمها به بدن بیمار جلوگیری میکند.
به دلیل برخورداری از گیره غلتکی (کلمپ) به راحتی می توان بر سرعت مایع تزریقی کنترل داشت.
به منظور تنظیم یا قطع جریان مایع تزریقی نیز از دو کلمپ برخوردار می باشد که با کمک آن ها سرعت جریان مایع تزریقی به راحتی کنترل میشود.
شفافیت بالای لولهی میکروست بیانگر مرغوبیت آن میباشد. باید دقت داشته باشم حین تزریق، داخل لوله نباید حباب وجود داشته باشد.
دارای یک قطعهی شناور برای قطع و وصل انتقال مایع تزریقی میباشد.
60 قطره از تزریق برابر با یک میلیلیتر است.
در بستهبندیهایی مقاوم نسبت به پارگی قرار دارد.
با گاز اتیلن اکساید استریل شده است.
غیر تب زا است.
روش مصرف میکروست فیلتردار
از گشاد بودن آستین های لباس بیمار مطمئن شوید.
چسب هایی که برای ثابت کردن سرسوزن لازم است را از قبل آماده کنید.
دستی را که می خواهید در آن تزریق وریدی انجام دهید، پایین تر از سطح قلب قرار دهید.
تورنیکت را ۲۰-۱۵ سانتی متر بالاتر از محل ورود سوزن محکم ببندید تورنیکت باید به قدری محکم بسته شود که جریان خون وریدی را متوقف سازد ولی جریان خون شریانی دچار وقفه نشود.
از بیمار بخواهید سریعاً مشت خود را باز و بسته کند.
با انگشتان خود، به آرامی به ورید ضربه بزنید.
بوسیله پد الکلی محل تزریق را ضد عفونی کنید.
با آن دست خود که سوزن را نگرفتهاید، عضو را محکم نگه داشته و با انگشت شست پوست روی ورید را در زیر ناحیه تزریق به طرف پایین بکشید، تا ورید به طور ثابت در جای خود قرار گرفته و ورود سوزن تسهیل گردد تا بیمار درد کمتری احساس کند.
آن قسمت از میکروست فیلتردار را که به سوزن وصل است با چسب به صورت حلقه ای بر روی پانسمان متصل کنید، تاسوزن بر اثر حرکت بیمار به خارج کشیده نشود.
روی قطعه ای چسب، موارد زیر را نوشته و روی پانسمان بچسبانید. تاریخ و ساعت وارد کردن سوزن آنژیوکت، نوع و اندازه سوزن، و حرف اول نام و نام خانوادگی بیمار.