درمان عارضه در رفتگی لگن نوزاد
در صورتی که والدین به وجود عارضه در رفتگی لگن نوزاد خود مشکوک باشند بهتر است برای انجام سونوگرافی از نوزاد تازه متولد شده اقدام کنند تا اگر عوامل پنهان وجود داشته باشد، به موقع تشخیص داده شود. درمان این عارضه در سنین پایین ساده تر انجام میشود و هر چه سن افزایش یابد، درمان به سمت جراحی رفته و روند سخت تر خواهد شد.
بستن کمربند خاصی به نام پاولیک هارنس به کمر و پاهای نوزاد بهترین روش درمان این عارضه در دوران نوزادی است.
معرفی پاولیک هارنس تن یار (Paulick Harnes)
اگر پس از تولد نوزاد به نظر برسد یکی از پاها از پای دیگر کوتاهتر است، یا اینکه چینهای پشت باسن و ران نوزاد قرینه نباشد؛ این موارد میتواند نشانههایی برای احتمال وجود بیماری دررفتگی مفصل ران باشد که توسط والدین قابل شناسایی است.
با معاینه دقیق پزشک متخصص و پس از تشخیص اولیه از طریق سونوگرافی، کمربندی به نام پاولیک هارنس برای نوزاد تجویز میشود، این کمربند رانها، زانوها و مفاصل رانها با زاویه 90 درجه به صورت خمیده و با حداکثر فاصله ممکن از هم دور نگه میدارد. پیگیری این روش درمانی تا زمانی که نتیجه رادیوگرافی طبیعی شود، ادامه خواهد داشت.
زمانی که مفصل لگن نوزاد بصورت غیر طبیعی رشد کند، به طوری که سر استخوان ران در حفره ی لگنی قرار نگیرد، آن را دررفتگی مادرزادی لگن می نامند. محدودیت حرکت لگن ، لنگش و افزایش لوردوز کمری خواهد شد و بطور کلی راه رفتن غیرطبیعی کودک از عوارض این ناهنجاری در صورت عدم درمان مناسب و به موقع هستند.
پاولیک هارنس تن یار بریسی به شکل یک کمربند مخصوص است که پاها را بصورت خم و دور از هم قرار می دهد و به مفصل لگن کمک می کند تا بطور طبیعی شکل بگیرد. این بریس از جنس نرم است و هر ۲ تا ۴ هفته نیاز به تنظیمات مجدد توسط متخصص ارتوپدی فنی دارد. در صورتی که درمان دررفتگی مادرزادی به تاخیر افتد و سن نوزاد از ۶ ماه بگذرد جااندازی مفصل به روش باز یا بسته ضروری خواهد بود.
کاربردهای پاولیک هارنس تن یار
1- در رفتگی مادرزادی مفصل ران (DDH&CDH)
2- بیماری پرتس «leg Perthesis»
3- سر استخوان ران را درون حفره استابولوم لگن در زاویه مناسب نگه می دارد.
4- چرخش داخلی مناسب برای استخوان ران در داخل حفره استابولوم بوجود می آورد.
5- کاهش فشار در ناحیه مفصل ران
6- جلوگیری از دررفتگی های مکرر مفصل ران و حفظ ثبات داخلی مفصل
نحوه بستن بریس پاولیک هارنس تن یار
برای تحویل گرفتن این بریس باید به مراکز ارتوپدی فنی از طرف پزشک معالج مراجعه کنید و ارتوزیست با معاینه کامل و پوشیدن بریس، آن را تنظیم کرده و در همان جلسه بریس تحویل داده می شود و همینطور کارشناس شما با تمام جزئیات نحوه پوشیدن درست را به شما توضیح خواهد داد.
نکات مهم هنگام پوشیدن پاولیک هارنس تن یار
حتما پاولیک هارنس باید روی بدن پوشیده شود تا بتواند وضعیت درست را به مفصل لگن بدهد.
تنها در زمانی بریس را بیرون درآورید که با اجازه پزشک باشد در غیر این صورت از درآوردن بریس خودداری کنید.
اگر با گریه نوزاد در روزهای اول مواجه شدید به دلیل وجود درد نیست و تنها دلیل آن عدم توانایی نوزاد برای صاف کردن کامل بدن خود می باشد که بعد از مدتی این سازگاری با بریس ایجاد می شود.
تنها در صورت الزام و ضرورت بریس را بشویید. بریس را می توان با آب ولرم و صابون شسته و در هوای آزاد خشک کنید.
زمانی که استرپ سینه ای بسته می شود، شما باید بتوانید به اندازه دو تا سه انگشت به راحتی از زیر آن عبور دهید، این مورد به تنفس راحت کودک کمک می کند و در صورتی که استرپ سینه ای خیلی شل باشد، استرپ شانه ای سر می خورد و تاثیر بریس کم و یا ازبین می رود.
دو استرپ پایینی زانو باید محکم بسته شوند تا از لیز خوردن پا از آنها جلوگیری کند.
سکگ های جلویی و عقبی توسط کارشناس ارتوز و پروتز (ارتوپدی فنی) در بازدید های منظم تنظیم خواهد شد لطفا خودتان در این مورد اقدام نکنید.
زمان استفاده از پاولیک هارنس تن یار
در صورتی که با تجویز پزشک ارتوپد از این ارتز استفاده می کنید، با توجه به نظر ایشان عمل نمایید.
در غیر این صورت از این محصول در تمام ساعاتی که بیدار هستید استفاده نمایید.
در نظر داشته باشید که به هیچ عنوان در هنگامی که خواب هستید از این محصول استفاده نکنید مگر در صورتی که پزشک تجویز نموده باشد.
مدت استفاده از پاولیک هارنس تن یار
در صورتی که با تجویز پزشک ارتوپد از این ارتز استفاده می کنید، با توجه به نظر ایشان عمل نمایید.
در غیر این صورت از این محصول به مدت ۸ هفته معادل ۲ ماه استفاده نمایید.
نحوه شستشوی پاولیک هارنس تن یار
جهت شستشوی این محصول از آب سرد و مایع شستشوی رقیق استفاده نمایید.
محصول را درون ماشین لباسشویی قرار نداده و با دست بشویید.
در صورت وجود آتل با قابلیت جداسازی؛ حتما هنگام شستشو آتل ها را جدا نمایید.