استفاده از دستکش های یکبارمصرف در زندگی روزانه کاربردهای زیادی پیداکرده است. دستکش های پزشکی در انواع و سایزهای مختلفی طراحی و ساخته می شوند و هرکدام مزایا و معایب خودرا دارند. این دستکش ها در بیمارستان ها و مراکز درمانی توسط پزشکان، پرستاران، تکنسین آزمایشگاه ها، دندانپزشکان و داروسازان و سایر پرسنل استفاده می شوند. دستکش های پزشکی به طور کلی به دو نوع دستکش جراحی و معاینه تقسیم می شوند.
مهمترین عامل تمایز دستکش های پزشکی جنس و مواد بکاررفته در آنهاست که از این نظر به انواع دستکش های ارتوپدی، ضد ایدز (HIV)، نیتریل، وینیل، لاتکس، جراحی و نایلونی تقسیم بندی می شوند.
دستکش های پزشکی یکبار مصرف بوده و در مراکز درمانی و درمانگاه ها به وسیله کادر درمان مورد استفاده قرار می گیرند. این دسته از دستکش ها دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام از آنها نیز کارایی خاص خود را دارند. به عنوان مثال برخی از موارد مخصوص جراحی بوده و برخی نیز برای معاینه مناسب هستند. مهمترین وجه تمایز انواع دستکش پزشکی متریالی است که برای تولید هر کدام از آنها به کار می رود.
به عبارت دیگر این دسته از محصولات بر حسب متریال و نوع ساختار خود در برابر نفوذ باکتری ها و عوامل بیماری زا مقاومت متفاوتی دارند. به طور کلی انواع دستکش پزشکی از نظر جنس و نوع کاربرد شامل دستکش های وینیل، نیتریل، لاتکس و نایلونی هستند که در ادامه مطلب در رابطه با هر کدام و ویژگی های خاص آنها توضیحات بیشتری ارائه خواهد شد.
این نوع دستکش از یک نوع لاستیک طبیعی شیری رنگ تهیه می شود و مواد اولیه مورد نیاز برای تولید این دسته از دستکش ها از یک نوع درخت استخراج می شود. این ماده شیری رنگ بسیار انعطاف پذیر و مقاوم بوده و به همین دلیل به عنوان یک متریال مناسب برای تولید دستکش پزشکی به شمار می رود. این دسته از محصولات در مقایسه با دیگران با انواع دستکش یکبار مصرف پزشکی دوام و مقاومت بالایی دارد و همچنین استفاده از آنها بسیار راحت است.
زیرا کاملاً به دست می چسبند و همین امر برای کاربر محدودیت خاصی را ایجاد نمی کند و استفاده از آنها برای جراحی که نیاز به دقت و تمرکز بالایی دارد یک گزینه مناسب به شمار می رود. ناگفته نماند که دستکش های پزشکی لاتکس شامل دو نوع پودری و بدون پودر بوده و آن دسته از مواردی که دارای پودر هستند، کاربری بسیار راحتی دارند. منتهی آن چیزی که موجب ایجاد محدودیت در استفاده از آن می شود، احتمال حساسیت زایی آنها می باشد.
این دسته از دستکش های پزشکی از وینیل کلراید و یا پی وی سی تولید می شوند و به دلیل عدم ایجاد حساسیت به صورت گسترده در مطب ها، کلینیک ها و محیط های آزمایشگاهی به کار می روند، همچنین برای آشپزی و رنگ کاری نیز گزینه مناسبی هستند. این نوع دستکش های پزشکی یک بار مصرف در مقایسه با دیگر موارد ضخامت بیشتری دارند و در برابر محیط های قلیایی، اسیدها و الکل گزینه مقاوم تری به شمار می روند.
دیگر مزایای قابل ذکر برای این دسته از محصولات استفاده راحت، قابلیت کشسانی بالا و قیمت مناسب می باشد. منتهی غیر استریل هستند و همچنین بر خلاف دستکش های لاتکس به طور کامل به دست نمی چسبند. از این رو برای انجام کارهایی که به دقت و تمرکز بالایی نیاز دارند، مناسب نیستند.
یکی دیگر از انواع دستکش های پزشکی نیتریل است که از پلیمر سه گانه مصنوعی تولید می شود و بسیار منعطف و مقاوم می باشد. ساختار و جنس این دسته از دستکش های پزشکی به نحوی است که در برابر مواد شیمیایی و حلال های چربی مقاومت بسیار بالایی دارند و به راحتی دچار پارگی نمی شوند. به عبارت دیگر دستکش های نیتریل در مقایسه با دستکش های لاتکس ۳ برابر مقاوم تر هستند.
اما از نظر کشسانی نسبت به آنها انعطاف پذیری کمتری دارند. این موارد نیز در دو نوع پودری و بدون پودری تولید می شوند که گزینه های بدون پودری برای کسانی که پوستی حساس دارند مناسب است.
هر چند که به اندازه دستکش های لاتکس به دست نمی چسبند، اما در مقایسه با دستکش های نیتریل شرایط بهتری دارند و برای استفاده مشکل خاصی را برای کاربر به وجود نمی آورند. به طور کلی دستکش های نیتریل در آزمایشگاه ها، برای کار با مواد شیمیایی، در حوزه پزشکی و بهداشتی و همچنین آشپزی انتخاب مناسبی هستند.
دسته دیگری از دستکش های نایلونی شامل دستکش های پزشکی هستند که این موارد کاملاً شفاف و مقاوم بوده و اغلب برای معاینه مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین فاقد پودر و لاتکس هستند و به همین دلیل استفاده از آنها با هیچ نوع حساسیتی به همراه نیست. ضخامت کمی دارند و به طور کامل نیز به دست نمی چسبند.
در بین همه موارد نام برده این دسته از موارد مقرون به صرفه ترین نوع دستکش پزشکی به شمار می روند و اغلب در جراحی های مرتبط با زنان و زایمان کارایی دارند. علاوه بر این در محیط های آزمایشگاهی، آرایشگاه ها، پرورش و گل و گیاه و آشپزخانه ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
این دسته از دستکش ها همانطور که از عنوان آنها مشخص است، به صورت تخصصی برای جراحی تولید می شوند و بر خلاف دیگر موارد نام برده با استفاده از اشعه گاما و گاز اتیلین اکساید استریل می شوند و جنس آنها نیز ممکن است از پلیمر، نیتریل یا لاتکس باشد. همچنین در حال حاضر انواع پودری و بدون پودری آنها وجود دارد که پودر مورد استفاده برای تولید آنها از نشاسته ذرت به دست می آید و از این رو کاملاً غیر آلرژی بوده و با هیچ عارضه ای به همراه نبوده و آسیبی به بیمار وارد نمی کند.
با توجه به مطالب مذکور مشخص شد که دستکش های پزشکی دارای انواع و اقسام مختلفی هستند که هر کدام از آنها نیز با استفاده از متریال خاصی تولید شده و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند. از این رو همه آنها با قیمت یکسانی به بازار عرضه نمی شوند و برخی نسبت به برخی دیگر قیمت مناسب تری دارند.
بنابراین مهم ترین عامل تاثیرگذار بر قیمت دستکش های پزشکی یک بار مصرف نوع دستکش است. در حال حاضر ارزان ترین و مقرون به صرفه ترین گزینه در بین انواع مختلف دستکش های پزشکی دستکش های نایلونی است.
بهترین مرجع برای خرید دستکش های پزشکی مراکز عرضه کننده تجهیزات پزشکی است. زیرا در این دسته از مراکز محصولات مرغوب و استانداردی برای فروش عرضه می شوند و مواردی که برای فروش عرضه می شوند از نظر استاندارد و کیفیت در سطح مطلوبی قرار دارند.
بسیاری از عرضه کنندگان تجهیزات پزشکی به صورت آنلاین خدمات ارائه می دهند، که عزیزان می توانند برای خرید خرد و عمده دستکش پزشکی یک بار مصرف به آنها مراجعه کنند. سایت آسان مد نیز از جمله این مراکز به شمار می رود که به عنوان یک واسطه بین بهترین برندهای تولید کننده تجهیزات پزشکی و خریداران این دسته از محصولات عمل می کند.