دستگاه هات پلیت یا همزن مغناطیسی از جمله تجهیزات لازم و مهم در هر آزمایشگاهی است. این دستگاه علاوه بر انکه توانایی گرم کردن نمونه ی قرار داده شده بر روی صفحه ی دستگاه را دارد، همچنین می تواند به کمک مگنتی که در درون دستگاه قرار داده شده است همزمان نمونه را هم بزند.
معمولا هات پلیت ها در دو شکل چهار گوش و دایره ای شکل ساخته می شوند و جنس صفحه ی دستگاه نیز از جنس سرامیکی و یا الومینیومی است. دستگاه هات پلیت با داشتن المنت های گرم کننده و مگنت باعث توزیع یکنواخت حرارت در همه ی قسمت های مخلوط می شود.
از دستگاه های هات پلیت در آزمایشگاه های متفاوت برای گرم کردن و مخلوط کردن نمونه های مایع و جامد استفاده میشود. برای استفاده از انواع هات پلیت ها می توان از دو روش استفاده کرد:
روش معلق کردن: در این روش ظروف نمونه در تماس مستقیم با صفحه ی دستگاه قرار ندارند و ابتدا دمای ظرف شروع به تغییر و بالارفتن میکند سپس دمای نمونه نیز شروع به بالا رفتن میکند. این روش مناسب فرایند ها و آزمایشاتی است که دمای نمونه نباید به دمای جوش برسد.
روش سرپا کردن ورق قلع: در این روش ابتدا ظرف را روی صفحه ی دستگاه هات پلیت قرار داده سپس با استفاده از ورق قلع از بالای ظرف تا پایین دستگاه را میپوشانیم تا دمای نمونه به تدریج افزایش پیدا کند.
هات پلیت ها به دو دسته ی ساده و مگنت دار تقسیم می شوند.
ـ از عواملی که بر دور هات پلیت تاثیر گذارند می توان به اندازه ی مگنت اشاره کرد. بر این اساس مگنت های کوچک با سرعت بالاتری دوران میکنند و مگنت های بزرگ سرعت کمتری دارند.
ـ زمان استفاده از مواد قابل احتراق باید بین صفحه و نمونه یک صافی قرار داد.
ـ برای استفاده از دستگاه هات پلیت ابتدا باید صفحه را خشک و تمیز کرد سپس مگنت را در ظرف نمونه قرار داده و ان را روی صفحه ی سرامیکی گذاشت.
ـ قطعات اهنی کوچک را باید از میدان مغناطیسی دستگاه دور نگه داشت.