یخچال و فریزر آزمایشگاهی از جمله تجهیزات مهم در انواع مختلف آزمایشگاه ها است که برای نگهداری مواد حساس به گرما در شرایط دمایی پایین، و سرد کردن آنها استفاده می شود.
یخچال های آزمایشگاهی باید کاملا عاری از میکروب بوده و همپنین باید از یکنواختی توزیع دما در تمامی طبقات و نقاط یخچال و فریزر مطمئن بود. به این منظور لازم است که دمای یخچال در روز دو بار اندازه گیری شود و بر روی منحنی ثبت شود.
در تمامی آزمایشگاه های صنعتی و پژوهشی و به خصوص در آزمایشگاه های زیستی به یخپال و فریزر آزمایشگاهی برای ذخیره و نگهداری مواد در شرایط دمایی خاص نیاز است.
میانگین دمای مناسب برای یخچال فریزر ها ۴ درجه سانتیگراد است. البته برای فراورده های خونی از یخچال های مخصوص بانک خون استفاده میشود که بازه ی دمایی آنها ۱ تا ۶ درجه میباشد. برای آزمایشگاه هایی که آزمایش های مولکولی انجام میدهند به فریزرهایی با دمای -70 نیاز است.
یخچال فریزر های آزمایشگاهی در ابعاد و حجم های گوناگونی تولید میشوند و بازه ی دمایی آنها نیز می تواند متفاوت باشد. از جمله یخچال فریزرهای پر کاربرد میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
یخچال و فریزر آزمایشگاهی کوچک: مدل هایی از یخچال فریزر هستند که ابعاد آنها کوچک و مناسب نگهداری از نمونه ها در بازه ی دمایی ۴ تا ۱۰ درجه سانتیگراد هستند.
یخچال و فریزر آزمایشگاهی فوق سرد: از این یخچال فریزر ها در بیمارستان ها، بانک های خون، موسسه های تحقیقاتی و دیگر مراکزی که نیاز به ذخیره کردن سلول های یوکاریوت، ویروس، باکتری، نطفه و یا دیگر موارد زیستی دارند، استفاده می شود. همچنین این دستگاه ها کم مصرف هستند و صدای کمی دارند.
یخچال فریزر های آزمایشگاهی مناسب نمونه های خاص: برای ذخیره کردن نمونه های خاص مانند، مواد فرار و یا قابل اشتعال که نیاز به شرایط خاص برای نگهداری دارند، از این یخچال فریزر ها استفاده میشود.
همچنین لازم به ذکر است که هر یک از مدل های نام برده شده از یخچال فریزرهای آزمایشگاهی، میتوانند در دو شکل رومیزی و یا ایستاده تولید شوند.