اسکالپ وین را با نام های سوزن پروانه ای و ست تزریق بالدار نیز در بازار تجهیزات پزشکی عرضه می کنند. از این ابزار پزشکی به منظور سوراخ کردن رگ ها استفاده می شود. از آن جایی که اسکالپ وین کاربردهای زیادی دارد، معمولا در بیمارستان ها به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. این مطلب به منظور آشنایی با انواع اسکالپ وین و کاربردهای مختلف ان تهیه شده است.
از سوزن های پروانه ای در خون گیری و دسترسی پیدا کردن به رگ های زیر پوستی و سطحی استفاده می شود. برای انجام مراحل درمانی سرطان های پستان به طور مکرر از این ابزار پزشکی استفاده می شود. همچنین برای نمونه برداری های خون از اسکالپ وین استفاده می شود. از دیگر کاربردهای سوزن های پروانه ای می توان به استفاده بسیار موثر و کاربردی آن در طول درمان های شیمی درمانی اشاره داشت، زیرا در شیمی درمانی رگ ها سخت پیدا می شوند و همچنین پوست ممکن است با استفاده از سرنگ های معمولی به راحتی پاره شود. از طرفی در افرادی که دارای رگ های نازک و ضعیف هستند، استفاده از اسکالپ وین می تواند بسیار کاربردی باشد. از مزیت های این تجهیزات می توان به عدم هدر رفت خون در استفاده از آن ها به هنگام خون گیری، در مقایسه با آنژیوکت ها و همچنین کاهش احتمال خون ریزی رگ ها اشاره کرد.
از سوزن های پروانه ای برای کشیدن خون به منظور به دست آوردن هموگرام نیز استفاده می شود. همچنین برای تزریقات مایعات نمکی، تزریقات شیمیایی و همچنین تزریقات داروهای ضد درد و... نیز استفاده می شود. در صورت درست استفاده کردن از این تجهیزات می توان آن را به مدت حداکثر 7 روز و حداقل 5 ساعت در دست بیمار نگهداری کرد.
انواع و دسته بندی اسکالپ وین ها با توجه به تغییرات در گیج سرسوزن آن ها انجام می شود. این تجهیزات پزشکی را از گیج های 18، 19، 20، تا 27 می توانید تهیه کنید و با توجه به فرد بیمار و شرایط رگ او می توانید یکی از آن ها را مورد استفاده قرار دهید. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که هر چه گیج سرسوزن های پروانه ای بالا تر برود سوزن آن نازک تر می شود. از طرفی با تغییر گیج های سوزن های پروانه ای، رنگ آن ها نیز تغییر می کند. رنگ اسکالپ وین ها معمولا آبی، سبز، سفید، شیری، زرد و مشکی هستند.
- در خونگیری های وریدی از افراد مسن، کودکان، نوزادان و افرادی که دارای رگ های نازک و یا سخت هستند از اسکالپ وین به جای کاتترها استفاده می شود.
- از این تجهیزات معمولا در خونگیری های وریدی، تزریق دارو، تزریقات وریدی استفاده می شود.
- هنگام استفاده از این تجهیزات پزشکی به این نکته توجه داشته باشید که از هر اسکالپ وین فقط یک بار بیشتر نمی توان استفاده کرد. به عبارت دیگر، اسکالپ وین یکبار مصرف است.
در نگاه اول اسکالپ وین بسیار شبیه به سرسوزن هوبر (Huber) است که آن هم دارای بال پروانهای است، اما مهمترین تفاوت سوزنها در این است که سوزن پروانهای برای استفاده در پورت کاشت طراحی نشده است.
اسکالپ وینها از جنس PVC پزشکی با درجه «مدیکال گرید» ساخته شده و شامل یک سوزن زیر پوستی توخالی (قابل تعویض یا یکبار مصرف)، دو بال انعطاف پذیر نگهدارنده سوزن (دارای رنگ بندی متناسب با سایز)، لوله داخلی با ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر طول و کانکتور و درپوش بهداشتی است. سوزن سیلیکونایز شده این وسیله با داشتن دیواره نازک نیز مانع از تروماتیزه شدن عروق میشود. در انتهای آزاد لوله اسکالپ وینها درپوش (cap) وجود دارد که اجازه فیکس کردن سایر کانکتورها از جمله کانکتور سرم یا سرنگ را به راحتی فراهم میکند. سمتی از اسکالپ وین که دارای سوزن است درون رگ قرار گرفته و سمت دیگر به کانکتور به سرنگ، لوله نگهدارنده یا پمپ تزریق متصل میشود.
در انواع پیشرفتهتر اسکالپ وین، دستگاه ایمنی اسلاید و قفل سرسوزن به منظور جلوگیری از آسیب سرسوزن به موضع تزریق و استفاده مجدد از سوزنهای مورد استفاده در بیماران مبتلا به بیماریهای عفونی مانند ایدز و هپاتیت به سایر قطعات اضافه شده است.
- هنگام خرید توجه داشته باشید که اسکالپ وین ها باید به صورت تکی در بسته بندی های مجزا قرار داشته باشند.
- به منظور اطمینان کامل از استریل بودن آن ها، بهتر است این ابزار پزشکی را از مراکز فروش معتبر تهیه کنید. در صورت استریل نبودن، ممکن است فرد دچار بیماری هایی اعم از عفونت، هپاتیت، ایدز و... شود.
- هنگام خرید این تجهیزات پزشکی دقت کنید که، تمامی وسایل و تجهیزات آن به طور کامل در بسته قرار گرفته باشد. اجزای سوزن های پروانه ای شامل: دو بال انعطاف پذیر پروانه ای، سوزن نازک زیر پوستی، لوله انعطاف پذیر کوچک و یک بخش برای اتصال سرنگ و یا لوله های تزریقی دیگر است.